The Art of Banksy: Without Limits

The Art of Banksy: Without Limits

A Godot Kortárs Művészeti Intézettel közösen Magyarországra hoztuk a tiktokzatos, világhírű graffiti-művész, Banksy munkásságát bemutató nemzetközi vándorkiállítást.

Banksy graffitisként a 90-es években kezdte el illegális művészeti tevékenységét, ami felkeltette az utca emberének érdeklődését és a művészeti szcéna felöl is egyre nagyobb figyelmet kapott. Habár galériában nem mutatta be alkotásait, 2000-ben társával és menedzserével, Steve Lazarides-szel, aki elindította Banksy-t karrierje útján, papír- és vászonnyomatok sokszorosításába kezdtek. A falak festéséhez készült stencileket átméretezték, majd újabb és újabb sorozatokban kezdték árusítani, kezdetben egy autó csomagtartójából. Az idő múlásával egyre több ilyen print bukkant fel a másodlagos piacon. A munkák bekerültek aukciókra és egyre elképesztőbb rekord áron ütötték le a szenvedélyes gyűjtők.

Banksy saját kiállításai /Existstencilism (2002), Turf War (2003), Barelley Legal (2005), Dismaland (2015)/ alkalmából is egyre több papír vagy vászon alapú alkotást készített, sőt olyan is akad köztük, melyek graffiti formájában falakon sosem voltak láthatók, azonban a kiállításaira print formájában ajándéktárgyként adta vendégeinek. A Flying Coppers, ami a kiállításon a plafonról belógatva látható, megidézi Banksy London-i egy hétvégés kiállítását a Turf War-t, ahol hasonlóképpen installálták.

Sorozatait 50-es, 120-as majd 600-as példányszámban tette elérhetővé, aláírt és aláíratlan formában egyaránt a nagyközönség számára. Banksy rendkívül aktív képzőművész, akinek legalább 1000 alkotása létezik és feltételezhető, hogy egyes műveiből közel 1000 darab replika készülhetett. Az utazó tárlatokon látható munkák ezért, így a The Art of Banksy is, nyomatokból álló gyűjteményes kiállítások, amelyhez Banksy, az ismeretlen művész nem járul / nem járulhat hozzá. Hogy miért? Mert kiléte ismeretlen, hiszen a graffiti illegális tevékenyég, törvény által büntetendő cselekedet.

A budapesti kiállítás két különlegességgel is készült a közönség számára. A többségében 2005-2008 közötti időszakra tehető alkotások mellett, Banksy egyik legfrissebb eredeti művét is lehetett látni, amely egyenesen Bethlehemből, a Banksy által üzemeltetett The Walled Off Hotelből érkezett. Valamint a kiállítást kiegészítettük egy augmented reality (AR) Museum Guide applikációval, amely megidézi a városfalakat és idehozza az eredeti alkotásokat még izgalmasabbá téve a barangolást Banksy világában.

A kiállítás célja az volt, hogy minél átfogóbb képet adjon Banksy művészeti tevékenységéről. Az itt látható kiállítás nem a hagyományos időrendi tematikát követett, hanem Banksy legfőbb témáit mutatta be. Az első szakasz, a punk gyökerekkel rendelkező lázadó srác viszonyulását érzékeltette a brit hatalmi rendszerrel szemben. Tovább haladva „az állatok öble” következett, ahol Banksy kedvelt és visszatérő antropomorfizált állat alakjait lehetett megtekinteni. Ezt követően háborúellenes missziójába lehetett betekintést kapni, valamint a fogyasztói társadalmunk számára tükröt tartó szarkasztikus, a fekete humortól nem mentes munkáiba.

Fotóalbum

Nyomj Entert a kereséshez, vagy Esc-et a visszalépéshez!

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

Elérhetőségeink

Tulipántündér Produkciós Non-profit Kft.
Levelezési cím: 1054 Budapest, Báthory utca 6 2/3
Telefonszám: +36 30 922 8194
E-mail: gabriella.illes@tulipantunder.hu